CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Hannes Alfvén och centerpartiet. Svallvågorna gungar ännu landet.

Mitt i Norrköping ligger en obetydlig plats med en liten diskret skylt, Hannes Alfvéns plats. Läroverket där Alfvén var  elev ligger inom synhåll. I skolan lyftes han fram ungefär som idrottsbegåvningar nu. Som gymnasist blev han betrodd med själv använda observatoriet på nätterna! 

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2.8

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2.8

Hannes Alfvén föddes 1908, avled 1995. Platsen namnsattes 1998.

-----

I en tidigare blogg har jag berättat om hur den kom till. Det var planchefen Nils E. Ryman som tyckte att Prästgatans trottoar borde vinklas upp mot Holmentornet. Jag var emot men lät mig övertalas. Nu är jag glad över att platsen kom till, den är liten, men har ett fint träd och en av stans stora söner är ihågkommen.

-----

Efter studier i Uppsala utnämndes han till professor i teoretisk elektroteknik vid Tekniska Högskolan, senare till professor i elektronik, senare till professor i sitt eget ämne magnetohydrodynamik. Tillsammans med fransmannen Louis Néel erhöll han Nobelpriset i fysik 1970 "för grundläggande insatser inom magnetohydrodynamiken med tillämpningar inom plasmafysiken".

Magnetohydrodynamiken berör mycket, från jordens inre till den yttre rymden. Plasmafysiken är själva kärnan i forskningen för att ta fram fusionsreaktorer, att omvandla vätemolekyler till energi.

Alfvén var ibland kontroversiell. Han var exempelvis medlem i både amerikanska och sovjetiska vetenskapsakademierna. Fick svårt att få forskningsanslag i Sverige. Bytte jobb till Berkeley, USA för att fortsätta forska.

Hans insatser mot konventionell kärnkraft (uranbaserad fission) vände upp och ner på Centerpartiet och Sverige. Svallvågorna gungar ännu landet.

Budskapet var att vi människor inte kan klara sådan kärnkraft. För mycket radioaktivitet, för nära koppling till kärnvapnen, inget slutförvar. En terrorattack mot en reaktor kan slå ut en en hel landsdel.

De som ville satsa på kärnkraft hade svårt att vifta bort Alfvén. Ingen var bättre insatt än han. I stället tillämpades utfrysning. Den blev så jobbig att han valde att utträda ur svenska Vetenskapsakademien.

1970 argumenterade han mot kärnkraft i samband med FN:s första miljökonferens i Stockholm. Året efter träffade han centerledaren Thorbjörn Fälldin. Fälldin blev övertygad. Kärnkraften måste stoppas. Centern fick allt fler väljare. 1973 25,1 %. 1976 24,1 %. Då kunde C som största borgerliga parti ta regeringsmakten ihop med moderaterna och folkpartiet.

Sossarna som haft makten i 44 år fick kliva av. Jag minns fortfarande TV-klippet där riksdagens talman gav finansministern ordet. Gunnar Sträng reste sig, men kom på att han ju inte längre var finansminister och satte sig igen. Svensk demokrati fungerade.

Regeringen fick det jobbigt med energifrågan. Gösta Bohman (M) som annars kunde samarbeta med Fälldin upplevde att denne blev som besatt då kärnkraften kom upp. Även inom partiet fanns spänningar. Jag minns ett statsråd som besökte Centerns kursgård i Mem. Min fru var aktiv i partiet och tog med mig och barnen. Statsrådet var så bekymrat över medlemstillströmningen. Vad skulle partiet ta sig till med alla dessa nya medlemmar som egentligen inte var centerpartister utan motiverades av miljöfrågorna och ville ha grön energi?

Regeringen försökte lösa den politiska knuten med en villkorslag. Kärnkraftverk skulle bara få laddas om slutförvaret var avklarat. Det visade sig att den lagen inte behövde tillämpas.

Sen blev det ännu jobbigare. Förespråkarna hade ju framhållit kärnkraften som absolut säker, men så kom olyckan i Harrisburg 1979. Tage Danielsson framförde sin monolog, att man måste skilja på sanning och sannolikhet, och att olyckan i Harrisburg var så osannolik att den inte kunde ha hänt!

Folkomröstning anordnades 1980. Med tre nej-alternativ. Skillnaden var mellan avveckling snart eller avveckling med förnuft. Det blev avveckling med förnuft. Riksdagen bestämde slutdatumet till 2010.

-----

Då bildades Miljöpartiet. Det kom in i riksdagen 1988. Då hade Hannes Alfvén som tidigare varit med i Centerpartiet gått med i Miljöpartiet. Han syntes ofta som en symbol för den gröna rörelsens vetenskapliga grund.

Nu ska Centern välja ny partiledare. Ska det bli någon som siktar in sig på identitetspolitik eller någon som försöker ta med hela landet och ha fokus på miljö, klimat och energiomställningen? Ska det bli någon som Hannes Alfvén skulle accepterat?

-----

PS 14 jan 2023. Inlägget ovan nu publicerat som debattartikel i Folkbladet Östgöten.

https://folkbladet.se/debatt/artikel/hans-insatser-vande-upp-och-ner-pa-centerpartiet/r3x3pmer

Postat 2023-01-05 11:08 | Läst 385 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Exceptionell halo över Lidingö

2022-12-16 14.33 syntes den här halon över en del av Lidingö. Den är jättefin! Jag har aldrig sett en sån. Det var min syster Inger som såg den och tog bilderna med sin mobilkamera. 

-----

Enligt specialsajten Atmospheric Optics är en sån här display "beloved by artists and illustrators". Den är så pass ovanlig att artisterna ifråga knappast sett den själva utan återanvänder någon klassisk avbildning.
-----
Vad är det man ser?
 
1. En "vanlig" 22 graders halo runt solen. 22 grader är radien, så det behövs rejäl vidvinkel för att fånga hela. Halon är röd på innerkanten. Till höger och till vänster ser man bisolar. De sammanfaller med 22 graders halon så pass väl att man mest uppfattar ett starkare sken just där.
2. En vad som på engelska heter "parhelic circle" som sveper horisontellt genom solen.
3. En vertikal uppåtriktad solpelare.
4. Upptill, den V-formade bildningen, en "upper tangent arc". Just denna är inte särskilt skarp men färgstark.
-----

 

Foto © 2022 Inger Landström. Publiceras här på Fotosidan med hennes tillstånd.
-----

Inger lade märke till att halon syntes hitom taket till vänster, bytte plats och tog en ny bild som visar detta särskilt tydligt.

Foto © 2022 Inger Landström. Publiceras här på Fotosidan med hennes tillstånd.

Halon bildas ju av iskristaller i luften. Eftersom man ser halon framför huset fanns kristaller så nära! Varje halo kräver sin speciella form och orientering, en del kristaller lägger sig horisontellt, andra tumlar runt. Inger kunde t o m se glittrande kristaller, dom fanns överallt.

Jag frågade om det finns någon snökanon i närheten. Jo, det finns en vid Ekholmsnäs skidbacke ett par kilometer bort, på andra sidan Kyrkviken som delar Lidingö. Mycket möjligt att det var den som genererat kristallerna.

-----

Haloeffekter är vanligare än regnbågar men man måste ofta ha näsan i vädret för att se dem! Snökanonerna har medfört att halon som förr syntes extremt sällan nu dyker upp lite mindre sällan. Men absolut inte ofta!

Postat 2023-01-04 09:49 | Läst 635 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nytt år, nytt (nåja) objektiv, nya inställningar

Jag tröstköpte ett nytt objektiv häromveckan. Ett begagnat 135mm med autofokus.Det var Björn Thundals bilder med  135mm-objektiv som fick mig att sukta!

Sen många år har jag en Sigma-zoom 100-300 med AF, men den börjar kännas allt tyngre. Och så har jag ett östtyskt Meyer Optik Görlitz Orestor 135mm 2,8 med 15 bländarblad. Ett bra veteranobjektiv, men utan autofokus och det objektivet ser skillnad mellan 70 meter och 100 meter.  Vilket jag lätt gjorde förr, men nu behöver jag AF.

Efter en del surfande kom jag fram till att ett  Pentax 135mm F eller FA f2,8 borde passa mig. Optiskt jättebra för konstruktionsåret 1985 för F, 1991 för FA.  Inget var till salu i Sverige. Att köpa från Japan funkar säkert, men dom tar bra betalt och så tillkommer frakt, moms och tull. Så jag letade på tyska ebay.de. Ett exemplar verkade vara i bra bruksskick och priset hälften mot i Japan. Men säljaren sålde inte utanför Tyskland.

Sånt kan vara förhandlingsbart. Så även denna gången. Säljaren fick inga bud, var villig att ge lite rabatt, och då frågade jag om det möjligen skulle kunna gå att göra ett undantag och sälja till Sverige? Jodå, det gick bra, frakt 13,99 Euro. Jag prutade en liten aning till totalpris 199,99 Euro med frakt. Säljaren antog det budet.

Paketet kom häromdan, föredömligt inslaget. Allt verkade OK. AF träffade en aning för långt bort så det ställde jag in en kompensation för i kameran.

Första lilla stadspromenaden utföll så här:

Gamla Rådstugugatan. De Geerkliniken (min tandläkarmottagning) rakt fram. Objektivet hade svårt med kontrasterna i trädens kvistar. Är det en egenskap att omfamna eller att reducera i efterbehandlingen?

Jag provade med "reduce cromatic abberation" och "defringe" i Affinity Photo. Verkar funka.

Gamla Rådstugugatan, mitt för Gamla Torget.

Hörnet Repslagargatan / Gamla Rådstugugatan. Den här motorcyklisten ville ha tips om hotell. Han såg frusen ut. Jag tipsade om ett närbeläget härbärge där det nog borde gå att ställa in hojen i garage också.

Objektivet har jättesnabb AF och närgräns 0,7 meter. Svopp så satt den här bilden! Jag har mildrat rödögdheten lite i Affinity Photo.

Nya inställningar: Jag hittade nu Fotosidans aktuella inställningar. FS tar in bilder i stor upplösning och minskar automatiskt till max 2880 x 1920 pixlar. Nu testar jag med att minska själv till maxbredd 2880 pixlar, maxhöjd 1920 pixlar, uppladdningen går fortare ju färre MB som ska laddas upp.

God Fortsättning!

Postat 2023-01-02 11:08 | Läst 458 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4