CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Slottsgatan pekar mot kyrkan

Häromaftonen gick jag i motljuset mot Matteus kyrka i Norrköping, nyinvigd efter restaurering. Då kyrkan byggdes mot slutet av 1800-talet var det stor diskussion om platsen. Att placera den utanför den gamla stadsgränsen, nästan ute på landet, medan folket bodde i stan kändes konstigt.

Arkitekten Helgo Zettervall och kyrkoherden vände därför på det vanliga upplägget med koret åt öster, tornet åt väster. Tornet och entrén vändes åt öster, noga i linje med Slottsgatan vars linje funnits där sen tre hundra år. Kyrkans längdaxel orienterades exakt i öst-väst, lagom skevande gentemot Slottsgatan. Kyrkan underordnade sig inte stan.

Pentax K-1 med Pentax FA 50mm f 1,4 här nedbländad till f/7. 

Postat 2022-04-04 10:41 | Läst 332 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Plankgatan - varför heter den så?

Plankgatan lät futtigt tyckte jag då jag flyttade in en gång i tiden. Vadå "plank"?

Huset ligger i hörnet mellan Plankgatan och Slottsgatan.

Slottsgatan låter ju pampigt och det stämmer. Gustav Vasas son Johan III såg till att Norrköping fick en modern stadsplan med raka gator och att stan befästes med Johannisborgs slott. Gatan kan vara landets äldsta gata som igår i en rutnätsplan. Namnet är belagt sen 1769.

Plankgatan heter så efter det tullplank som omgav staden. År 1622 införde kronan ett tullsystem som belade svenska städer med en införselskatt för varor. Tullen skulle tas ut på alla "ätliga, slitliga och förnötliga varor" som skulle säljas i städerna. Försäljning av varor utanför städerna (”landsköp”) blev olagligt. Tullen betalades med 1/32 av varans värde. Denna skattesats kom i stort sett att bestå ända till dess tullen avskaffades 1810.

Gränsen mellan stad och land blev skarp! Kartan här ovan är från 1848. Stadens begravningsplats hade anlagts där ute, annars var det odlingsmark.

Hörnhuset mellan Slottsgatan och Plankgatan. 

Porten  leder in till en oerhört stilig trappuppgång. Byggår 1904.

Nästnästa hus i raden byggdes 1973. Det staplades upp av tidstypiska betongelement med dansk sjösten på ytan.

Fortfarande  bildar Plankgatan en tydlig gräns mellan stenstaden och det som finns där utanför; Folkparken och Matteus kyrkogård.

Postat 2022-04-03 10:27 | Läst 541 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5