Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Försöker plåta Norrköpings Tennishall

Jag har försökt plåta byggnadsminnet Norrköpings Tennishall för att lägga in på Wikipedia, men bara hunnit en bit på vägen.

Tennishallen skulle rivas nån gång kring 1990. Men det vart ett avsevärt motstånd. De som drev hallen ville behålla den och mobiliserade alla motmedel. En var att få hallen byggnadsminnesförklarad. Som oväldig tjänsteman struntade jag i de politiska underhandssignalerna - det fanns inga beslut, bara att nu grabbar gör vi så här - och hjälpte till. Sakligt sett så var hallen värd att bli byggnadsminne. Den var och är välbevarad sen byggåret 1929. 

Då fanns tre utomhusbanor. För att kunna spela hela året behövdes en hall. AB Norrköpings Tennishall bildades för ändamålet. Man anlitade en ledande arkitekt från stan, Anders Möller. Han tillämpade de grundprinciper som 1928 presenterades av arkitekt Torben Grut, en av föregångsgestalterna inom det tidiga 1900-talets tennis- och idrottsbyggnader, i tidskriften Byggmästaren.

Entrégaveln ligger mot stadens Södra Promenad. Vaktmästaren hade tjänstebostad med ingång till vänster i bilden.

Själva ingången utformades i klassiserande stil. Fasaden är i brunsvart träpanel.


Tennishallen är byggd i en träkonstruktion där det halvcirkelformade taket bärs upp av limträbalkar s.k. Törebodatakstolar.

Interiörbilder behövs. Ska gå dit då det är öppet för allmänheten eller fråga nån bekant om att få följa med in.

Inlagt 2023-09-29 09:55 | Läst 394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vi hade en liknande hall här i Bromma, SALK-hallen i Alvik byggd 1936. Den brann upp 1993, och jag tycke att det var oerhört sorgligt - den var så vacker interiört. Hallen bars upp av kraftiga valvbalkar i ljus laminerad björk.
Mot den röda hanen hjälper tyvärr inga byggnadsminnesförklaringar. Hoppas att ni får ha er hall kvar.
Svar från Måns H 2023-09-29 11:31
Tack Peter! Det rivs (och sprängs och bränns anlagt) alldeles för mycket tycker jag. Hoppas att vi får behålla både den här hallen och mycket annat!
Det var stil på tennishallarna förr. Synd att handikappanpassningen inte har gjorts lite snyggare.
Törebodabågar användes i flygvapnets fälthangarer ute på krigsbaserna bland annat. Det står väl en och annan kvar utmed vägarna tror jag./Sten
Svar från Måns H 2023-09-29 11:37
Törebodarbalkar var mycket riktigt en stor produkt under lång tid. Jag vill minnas att de transporterades på Göta Kanal väldigt länge, bland det sista som kanalen användes till på riktigt.

Den här hallen har förfulande handikappramp och omges av förfulande skyltar OCH har en illblå fasadvepa på entrésidan. Störande för upplevelsen och gör det svårt att ta snygga foton.