En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Forth Worth Nature Center and Refuge

Inom rimligt köravstånd från där vi bodde i Richardson, Texas, låg naturreservatet "Forth Worth Nature Center and Refuge". Det är ett inhängnat område på ca 1 400 hektar som består av skogsområden, prärie och våtmark. Här skulle det enligt hemsidan också finnas en flock bisonoxar och det lockade förstås lite extra. Vad vi inte tänkte på var att den här årstiden och allt regn som kommit gjort t o m prärien extremt frodig. 

Vi gav oss i alla fall ut på en promenad i ett område som bestod av kalksten och rödbrun sand. Här växte en typ av yucca planta...

...och rikligt med blommande "prickly pear" kaktusar. 

"Prairie verbena" blommade också frodigt längs stigen. Såg vi några bisonoxar? Nej, inte minsta skymt.

Däremot sprang det flera små ödlor runt våra fötter som t ex denna "Texas spotted whiptail"...

...och den här, som kom och tittade på oss då vi åt våra medhavda smörgåsar och tog en välbehövlig vätskepaus. Jag har inte lyckats lista ut vad det är men antagligen en vanlig art. Inga ormar korsade vår väg, även om tanken slog mej att de nog kunde finnas här. 

Vi tog bilen och körde till ett område med annan terräng och en del skog. Här fanns också en mindre sjö, eller om det kanske var en lokal översvämning. Tät växtlighet...

...men också flera skyltar att här skulle det minsann röra sej bisonoxar. Alltså vandrade vi iväg längs ett staket och spanade ut mot vattnet. Bara att det fanns ett staket gjorde ju att man kunde misstänka att djuren skulle vara någonstans bakom. Det är ju inte direkt Yellowstone vi befinner oss i. Det var nu över 30 grader varmt och strålande sol så vi misstänkte att de ligger nog i skuggan någonstans och tar det lugnt.

Det var också så vi fick syn på de två första, idisslande frukost vid vattnet och i med viss skugga från träden. 

Det såg ut som rejäla tjurar och de går ofta för sej själva, medan kor och kalvar går i större flockar tillsammans.

Ytterligare en tjur klev fram bakom växtligheten för att dricka i vattenbrynet.

En fullvuxen bisonoxe kan väga upp till 900 kg och ha en mankhöjd på nästan 2 m. De vi såg var nog inte fullt så tunga, men visst var det stora djur. Svettiga och nöjda gick vi tillbaka till bilen. 

Det var vardag och väldigt få besökare på centret, men två busslaster med skolungdomar stötte vi på kortvarigt vid en rastplats. Det fanns en spång ut över en våtmark här men naturligtvis inte några fåglar eller andra djur i sikte (mer än fjärilar), när det här gänget passerat. Vi kände oss ändå nöjda och såg fram emot ett dopp i poolen efter våra promenader denna dag.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-05-14 20:14 | Läst 638 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena - du upplever da något när du går ut i naturen.
Häftiga möten med de stora djuren.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Lena Holm 2024-05-15 19:00
Tack Erik,
vi hade ju faktiskt åkt till detta ställe för att det fanns bison där, sedan fick vi några små ödlor på köpet och ett par promenader.
Hälsningar Lena
Vad kul att ni såg några till slut...i hettan.
I sve har jag med sett bison på väldigt nära håll och med kalv som dia.
Finns också visenter i Avesta.
Vackra växter och låter lite coolt med prärien.
Mvh N
Svar från Lena Holm 2024-05-15 18:59
Tack Nini,
jag har också sett visenter men jag minns inte om det var i Avesta eller var? Det var en utflykt med jobbet för en del år sedan. Bison har jag sett i Yellowstone och där var det stora flockar med kor och kalvar. Det är coolt med prärie, även när det är 34 grader :-)
Hälsningar Lena
niniz 2024-05-19 12:15
Bison gate i hjo
och visenter i Avesta.
/N
Bisonoxen såg ju nästan lika skrämmande ut som vår svenska ko, men fin bild de två sista vid vattnet. Ödlorna och kaktusblommorna såg mer fredliga ut också där fina bilder. Skolbussarna är ju typiskt amerikanskt, lite som engelsk taxi. Det är den dagisbuss som kommer till Melby Overdrev nästan varje dag, det dagiset är i en buss och åker oftast dit, när de kommer till reservatet så är det att packa ihop för dagen
Svar från Lena Holm 2024-05-15 18:57
Tack Peter,
eftersom det är tjurar så bör de ju se lite respektingivande ut i alla fall. Jag hade förväntat mej mer fåglar, åtminstone i våtmarken, men vi var nog ett par veckor sena och många hade nu landat på sina häckningsplatser. Skolbussarna är klassiska och jag tyckte det var kul att visa dem. Jag tror många känner igen dem fast de bara sett dem på TV eller bio.
Hälsningar Lena
Måste ha varit en fin upplevelse att träffa på dessa bisonoxar.
Skolbussarna som hämtade ur någon amerikansk film.
Fint,också att få en inblick i blomsterlivet och de små djurens liv i prärien.
Svar från Lena Holm 2024-05-15 18:54
Tack Margareta,
jag tyckte det var kul med bussarna för alla som eventuellt inte varit i USA men sett dem på TV. De har sett likadana ut så länge jag kan minnas. Bisonoxarna var trevligt att få syn på men jag såg stora flockar i Yellowstone för länge sedan och det kändes mer naturligt.
Hälsningar Lena
Vilken härlig upplevelse att få se bisonoxar. Dom två sista bilderna var jätte fina. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-05-15 18:52
Tack Mari,
det var kul att vi hittade några djur även om jag sett bison i Yellowstone för länge sedan. Det finns det tyvärr bara analoga bilder på.
Hälsningar Lena
Kul! Bisonoxarna måste ju vara en riktig höjdarupplevelse att få se ute i det vilda. Fina bilder :)
Svar från Lena Holm 2024-05-15 18:51
Tack Joakim,
jag har sett bison i Yellowstone och det känns mer i det vilda än det här gjorde. Området är stor men inhägnat och det fanns staket vid parkeringen så djuren inte kunde ta sej ut där det kunde finnas folk. Men det var ändå trevligt att få syn på dem.
Hälsningar Lena
Intressant! Ödlor är jag glad att se, de är svårfångade här hemma. Har sett programserie om Texas naturvårdspolis. Spännande med bison, den har funnits på Skånes djurpark hela mitt liv, bakom synnerligen kraftiga staket.
Svar från Lena Holm 2024-05-19 20:49
Tack Stefan,
när jag såg bison i Yellwstone var det stora flockar med kor och kalvar som strövade fritt på båda sidor av vägen. Kanske mer så som man föreställer sej att det ska se ut. Här var det tät växtlighet och vi får vara glada att vi ens hittade på några. Ödlor kommer det mer av.
Hälsningar Lena