En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Effekter av 90 mm regn

Under den senaste månaden har det varit en del häftiga oväder i Texas med skyfall, jättehagel och tornado. Vi klarade oss från dessa dramatiska oväder, men en natt föll det 90 mm regn. Den natten var vi hos min systerson, ca 40 minuter bort med bil, och det kom även där regn men inte alls i närheten så mycket som hos min syster.  

Dessa panoramabilder är från parkområdet där jag ofta gick och fotade både fåglar och fjärilar, där går också min syster och svåger när de rastar hundarna. På förmiddagen då jag gick ner för att ta en promenad såg det ut så här...

Där skylten står är det promenadväg i normala fall. 

Den här bilden visade jag i min första blogg från Richardson, Texas. Så här brukar det se ut. Promenadvägen ligger nu helt under vatten och det strömmar friskt genom hela området.

Det stod en häger mitt i strömmen och den verkade mest förvånad. 

Den gav upp efter en stund för det fanns nog inget ätbart i den strömmen som egentligen är en gräsmatta. 

Ladusvalorna som har sina bon under bron (första bilden) passade på att plocka insekter över det strömmande vattnet. Det var full fart på svalorna men sådana har vi ju hemma så jag spanade efter något annat.

Den här dagen bidrog de stora vattenmassorna till att jag hittade en för mej helt ny art, Eastern Kingbird, som på svenska har fått namnet Östlig kungstyrann. Det är en art som lever på flygande insekter och det var så jag fick syn på dem.

Den här har lyckats fånga några insekter och landade sedan på en pinne precis ovanför vattenytan. Jag la märke till dem för de jagade över vattnet, precis som svalorna, men med en annan teknik.

De flög i skytteltrafik över vattenytan och fångade insekter på ytan.

Men de var inte alls så eleganta som ladusvalorna utan plaskade ner i vattnet vid varje jaktrunda. Bilderna ovan är alltså tagna när den ena är på väg upp och den andra ska dyka. En lyckträff att båda blev hyfsat skarpa.

Den här bilden är ett montage av 13 bilder som visar hur ett dyk ser ut. Bilderna är tagna med en hastighet av 20 bilder/s, brännvidd 500 mm. I övrigt är inställningarna ISO2000, f/7,1 och 1/1600 s. 

De försvann ofta helt i vattnet då de dök och kom upp i en kaskad av vattendroppar.

Efteråt kunde jag se på bilderna att de skakar av sej vatten i luften.

Här skakar två fåglar av sej vatten från sina stjärtfjädrar efter ett spektakulärt dyk. Namnet östlig kungstyrann (Tyrannus tyrannus) har den fått för att den är mycket aggressiv och mobbar intensivt alla som kommer i närheten av dess bo t ex kråkor, korpar, ekorrar och ormar. En liten tuffing med andra ord. Två dagar senare hade allt vatten runnit undan och jag såg inte skymten av dessa fåglar.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-05-19 20:38 | Läst 632 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra bilder på 'tyrannen' här, spännande jaktmetod dom tycks ha! Lite som Tornseglare som 'skopar' vatten när det är över +25° hos oss och fyller sin kräva med vatten till ungarna, lite samma som 'brandflyg' också fyller på vatten.. 90 mm. regn på en natt.. Jisses! Då regnar det bra! Kanske händer detta där lite då och då, vet inget om 'historiken' för regn i Texas.. Minns inte hur mycket regn det kom i augusti förra året när regnovädret 'Hans' slog till över Sverige men det kanske var liknande mängder på vissa håll.. Och det ställer till det, för många!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-05-20 20:31
Tack Jan,
det förekommer den typen av skyfall ibland och man får vara glad om det inte faller jättehagel som slår sönder tak och fönster. Här rann vattnet undan förvånansvärt snabb och vi märket inte så mycket när vi kom till min systers hus förrän vi tittade på regnmätaren. Tyrannen hade en cool jaktmetod men jag vet inte hur effektiv den var. Jag kan inte se om den har något i näbben, om den inte svalde bytet direkt förstås.
Hälsningar Lena
Oj mycket vatten men mycket spännande att se. Bra bilder och jag gillar inlägget.
Svar från Lena Holm 2024-05-20 20:32
Tack Morgan,
jag blev ganska förvånad när jag kom ner till parken som var helt översvämmad, även om jag anade att det skulle vara mycket vatten där. Det rann dock undan ganska snabbt men det blev förstås väldigt kladdigt att gå där.
Hälsningar Lena
Enastående bilder av de små tyrannerna, ja fint rakt över! Tack vare den moderna tekniken kan du nu visa hur fåglar gör, påminner mig lite om världens första film visad på något som kallades zoopraxoscope https://www.clearround.se/varldens-forsta-film-var-pa-en-hast/2195
en oväntat spännande historia.
Här hemma längtar jag efter regn, samma torka varje år vid denna tiden.
Svar från Lena Holm 2024-05-20 20:40
Tack Stefan,
den där "filmen" känner jag till och har sett. Jag har kollegor som jobbar med biomekanik på hästar och du skulle se utrustningen de har nu för att analysera hästar i rörelse. Veterinärer samarbetar med civilingenjörer och fysiker. Det senaste är förstås att ta hjälp av AI när de gör analyserna. Vi skulle också behöva lite regn i våra trakter.
Hälsningar Lena
En sådan fin serie på tyrannen, riktigt läckert. Kollaget var kul, skoj när man kan följa fågeln när man tar en sådan snabb serie. Flyger den lite långsammare än svalorna? Jag brukar oftast ligga på 1/3200 när det gäller svalor, iaf när jag kommer ihåg att korta tiden. Ett regn kan göra mycket, särskilt om det ligger lite lågt. Tur du fick dina fjärilsbilder innan regnet
Svar från Lena Holm 2024-05-20 20:44
Tack Peter,
tyrannen var kul att fånga på bild. Den flyger något långsammare än svalorna och den är större, men det är svårt att se när man inte har något att jämföra med. Den har inte heller samma flygteknik som svalorna och dök mer förutsägbart. Även om vattnet sjönk undan rätt snabbt blev det väldigt kladdigt att gå i parken och halt på betongvägarna.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
WOW med vatten. Här i Roskilde fick vi också 90 mm på 2 dagar tidigare i år.
Imponerande bild med montaget - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-05-20 20:45
Tack Erik,
det var en imponerande massa vatten som kom på en gång, men det ställde till med mindre förödelse än jag hade trott. Det var kul att fånga den fågeln på bild och att sätta ihop montaget, även om det är rätt tidskrävande att få ihop.
Hälsningar Lena
Har varit en hel del skyfall och översvämningar nu, även i Tyskland och Frankrike har jag sett, har vänner där som delat sina bilder och i deras samhällen blev det ganska stor förödelse. Bättre då det blir i parker och friluftsområde.
Lyckträff för dig med att både få se och fota den där tyrannen. Bra jobbat och trevligt att få se.
Svar från Lena Holm 2024-05-21 18:18
Tack Margareta,
jag trodde inte att det skulle bli så mycket mer än en häger och flygande svalor på denna promenad när jag fick syn på tyrannerna som plaskade i vattnet. Där blev jag förstås kvar en lång stund. Avloppsbrunnarna måste ha en hög kapacitet i detta område för det var inga vattensamlingar på vägarna i området mer än enstaka små pölar. Det här grönområdet har ett vattendrag som rinner igenom och där strömmade det förstås bra efter regnet (och svämmade över).
Hälsningar Lena
Hörde på nyheterna om ovädret där och tänkte på dig och din släkt. Men det värsta kom väl efter att ni kommit hem ?
Vilken rolig fågel, förstår att du blev kvar där och du fick många läckra bilder på den.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-05-22 14:52
TAck Ing-Marie,
det drog förbi ett oväder samma dag som vi åkte hem och det kom nog mer senare, men Texas är stort och det har inte varit något dramatiskt väder där de bor. Det här var en riktigt trevlig fågel som jag inte kan minnas att jag sett förut, i alla fall inte när den jagade i vatten.
Hälsningar Lena