Jordugglan

Första jordugglan jag stött på och samtidigt fått på bild.

Händelsen utspelar sig under en veckas tid i slutet på april i år. 

Fick se en sittandes uggla på en utav stolparna vid hagen. Körde bil men kameran låg i framsätet. Tittade så att ingen trafik var varken framför eller bakom mig. Stannade in efter att jag hissat ner sidorutan. Hann få en bild på ugglan innan den upptäckte att jag stannat. Jordugglan lättade och flög ut över markerna. Jag såg hur den flög där ute i långa ovala cirklar i jakt på sork/möss.

Parkerade bilen vid en avfart, där jag klev ut och satte mig på huk vid sidan om bilen så att jag befann mig gömd på skuggsidan. Kikade lite lätt över motorhuven för att se hur den flög där ute.

Och sen så kom den ju flygandes i min riktning  Så passade på att fånga en vacker serie på den förbiflygande jordugglan.

Magiskt möte i det sena eftermiddagsljuset 🌟

Efter det så åkte jag hem. Ugglan befann sig nu långt ut över markerna och fortsatte med sitt födosök. Så hade jag ju även en trött Maja som låg i baksätet. Det fick räcka för den här gången.

Valde dock nästa kväll att besöka platsen igen, men den här gången använde jag ghillin och gömde mig bland enbuskar. Spanade ivrigt med kikaren tills jag tillslut fann den där ute över åkermarkerna. Den var på kvällsjakt.



Och när den flög såhär nära snett ovanför mig så hörde den ju kameraljudet och jag blev avslöjad. Eller ja den kanske såg mig hela tiden ändå, men jag låg ju hyfsat gömd i ghilliesuit. Å det blev varmt för den som undrar 😁

Den fjärde kvällen gömde jag mig återigen iklädd ghillin. Men valde att sitta längre upp på en kulle bland enbuskar, då jag tidigare observerat hur den rört sig över stora områden. Vid en sekvens flög den mot min riktning. Resultatet dessa bilder här under.

Sent på kvällen satt den på en gren och spanade. Innan den lättade. För mörkt för att fotografera ugglan i flykt tyckte jag så nöjde mig med detta fina möte.

Det känns som om att många har sett och fotograferat just jordugglor den sista tiden. När man kikar på socialamedier. Vilket också känns kul. Den här ugglan är ju precis hur vacker som helst.

Fick beskåda den 3 av 7 kvällar. Det var ett riktigt fint avslut på april.

Nu är det sparvugglan som jag gärna vill se i verkligheten och kanske även få på bild. Letandet fortsätter, en dag kanske🌟

Inlagt 2024-05-07 20:49 | Läst 449 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Härligt bildserie och upplevelse Jocke :)

Mvh Andreas
Svar från Joakim88 2024-05-07 21:09
Tack ska du ha Andreas :)
Och detsamma till dina ugglemöten:)
Så vackert, jag har sett jordugglan vid flera tillfällen men alla vid svåra förhållande vid skymning och en bra bit bort. Mina ville inte flyga när ISO talen kunde hållas nere, kom på nu att jag skulle kunna gå igenom några bilder och ta dem genom LR DeNoise så kanske de lyfter något steg. Väldigt fina flygbilder har du fått här
Svar från Joakim88 2024-05-07 21:21
Tack så mycket Peter :)
Första gången någonsin och så fick jag möjlighet att fotografera den såhär. Så kul!
Då ska du köra igenom de bilderna LR denoise tycker jag. Kan bli ett riktigt lyft :)
Tack så mycket. Det kändes riktigt kul när man såg hur den flög i sina långa ovala cirklar. Så passade på att hålla mig riktigt gömd, tills den närmade sig.
Vansinnigt trevliga bilder Joakim, och visst har den koll på dig.
Ingen jag har sett men har hört att den finns på ett ställe så kanske nån gång :)
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2024-05-07 21:24
Tack ska du ha Gunte, vad roligt :)
Den kanske hade stenkoll på mig hela tiden ändå. Jag vet inte hur deras syn är i jämförelse med en havsörn. Men då är jag ju så gömd så inte ens jägarna såg mig när de passerade 4 meter ifrån, med hund 😅
Ut å sök! Så fin Uggla :)
Wow! Så imponerande.
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Joakim88 2024-05-09 19:41
Tack så jättemycket Per-Erik. Uppskattas mycket :)
Oj, sjukt bra bilder på en Jorduggla! Blir inte bättre är känslan.. Superfint med alla vackra bakgrunder dessutom, det betyder extra mycket för bilderna, många plus för det +++++!
Har själv ett speciellt förhållande till Jorduggla, satt 1 m. ifrån en individ under en timme i september 1982 (42 år sen) på min favoritö 'Tärnskär' i Stockholms skärgård, den var under flyttning söderut då, men mellanlandade på den här 'yttre' ön. Fick byta till 50 mm. brännvidd på min Canon A1 med analog film, och kunde fota den tills all film var slut.. Den tillät mig att t.o.m. klappa den lite på vingen, men väste lite då..

Exakt här satt vi, zooma gärna ut: https://kartor.eniro.se/?c=59.134087,18.852709&z=20&l=hybrid&g=59.134087,18.852709

Här är bild på den: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/357254/3571462.htm

Diabild, skannad. Fick ha extra ljud för mig för att den skulle kolla in i kameran, den struntade i mig annars.. Trots närheten på 1 m. så märkte jag inte att den plötsligt hade lättat och var 20 m ut över vattnet, så tyst flyger den.. Och då åkte jag hem..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2024-05-09 19:51
Jag bugar och bockar Jan 🙏🏻🙏🏻
Det var riktigt kul att få följa den här ugglan under en veckas tid, de kvällar jag såg den då vill säga. Gillar kvällsbilderna när den flög mot min riktning där. Såg också hur den vid ett flertal tillfällen dök ner på fältet och försvann i vegetationen. Och där kunde den hålla sig dold väldigt länge.

Den bilden känner jag igen och har läst om förut. Förstår din lycka över att få ha en sådan vacker Uggla på 1meter!s håll. Häftigt.

Zoomade även ut. Jösses vad många öar och skär ni har där uppe. Rena paradiset ju, både för sjöfåglar och båtfolk. Hade nog trivts där jag med om jag hade en egen båt där uppe :)
Tack ska du ha Jan
Så mysigt med dessa ugglor, synd att man ser dem så sällan. Eller det kanske är därför man blir så glad när man väl stöter på någon.
Jättefina bilder, ljuset bidrar till det där lilla extra här.
Ing-Marie
Svar från Joakim88 2024-05-09 19:55
Visst är det Ing-Marie :)
Ja det är synd men samtidigt är det det som gör det så spännande, när man väl lyckas hitta/få se en Uggla oavsett art. Lite som du säger där.
Tack så jättemycket :)
Grattis till en hel massa fina bilder på ugglan. Jag har sett men inte haft möjlighet att fota jorduggla, många år sedan. Läckert när de flyger med de gröna fälten i bakgrunden. Annars är nog den första serien bilder de jag gillar bäst.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2024-05-09 19:58
Tack så jättemycket Lena :))
Första gången för mig som jag fick se en jorduggla. Så lade ner några kvällar på att försöka fånga den på bild igen efter första mötet. Ja de första bilderna sticker ju ut lite extra tycker jag själv :)
Vilken möte Joakim och jättefina bilder.
Grattis!!!!!!!!
Mvh
Marcin
Svar från Joakim88 2024-05-10 08:42
Det var ett fantastiskt möte :)
Tack ska du ha Marcin :))
Wow så fin serie på ugglan, vilket möte.
Har bara sett jorduggla på långt avstånd genom tuben.
/N
Svar från Joakim88 2024-05-10 19:54
Tack så jättemycket Nini :)
Fantastiskt möte jag fick. Hoppas verkligen att du får se en på närmare håll i framtiden :)
Wow vad häftigt! Jag har aldrig sett en uggla annat än på bild. Jättevackra foton! Mvh Nina
Svar från Joakim88 2024-05-12 13:58
Superfint möte :))
Hoppas att du får möta en uggla i framtiden. Riktigt fina fåglar.
Tack så mycket Nina :)