Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Johan Arthur Ekeberts starka utställning och konvertering till svartvitt.

För ganska precis 12 år sedan var vi och tittade på John Arthur Ekeberts starka utställning på Galleri Kontrast här i Stockholm. John Arthur har dokumenterat livet som missbrukare och hemlös från insidan till skillnad från alla dem som ”turistar i elände” och gör sina bilder från den utgångspunkten. En mycket stark utställning var det.

Jag har ju skrivit en del om hur jag föredrar att plåta i raw och göra mina bildbehandlingar och konverteringar i efterhand. Andra tycker att det funkar bra att välja en svartvit inställning i kameran och använda det som erbjuds av kameran för att få fram sina bilder.

Jag gjorde ett antal olika konverteringar i Silver Efex där jag valde olika filmer för att visa skillnaderna bara genom att använda olika filmval. Jag fick dock ljusa upp skuggorna i lite i alla utom Fuji acros och Agfa APX400 (den gamla modellen, nu är det en annan film som har det namnet) då dessa tecknade gråskalan så att Bengans ansikte blev lite mörkt. I den sista bilden har jag utgått från Ilford HP5+, dragit ned kornet lite och lagt en kontrollpunkt i Silver Efex över Bengans ansikte som jag ökat lite klarhet i och lättat upp skuggorna just där i kombination med lite ökad kontrast. Skillnaderna kan kanske uppfattas som subtila men för mig är ofta de små skillnaderna viktiga. Sedan kommer det som vanligt finnas dem som anser att bild X är bättre än bild Y osv. men min poäng här att jag väljer hur jag vill ha det oavsett om någon annan tycker annorlunda och just denna valfrihet är viktig för mig.

Jag vill inte säga att detta förfaringssätt är mer rätt än de som föredrar att göra sina bilder direkt i kameran. Det jag vill visa är att det finns en oändlig massa olika möjligheter att konvertera sina bilder till svartvitt och när det gäller mig så kan det också variera över tid hur jag vill ha dem. Dessutom vill jag ofta jobba betydligt mer med bilden än jag gjort här.


Bilden jag utgått ifrån justerad i Lightroom.


Vald profil Fuji Acros.


Vald profil Kodak PlusX.


Vald profil Agfa APX400.


Vald profil Ilford HP5+.


Vald profil Kodak TriX.


Vald profil Ilfor Delta 3200.


Vald profil Iford HP5+ justerad i Silver Efex.

Inlagt 2024-05-17 02:41 | Läst 580 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fin påminnelse Affe! Tack för den! Och det var en stark upplevelse att se John Arthurs bilder på Galleri Kontrast! Jag blev starkt tagen! Det här kanske också svarar på frågan om bra fotografi! Jag tycker John Arturs bileder är bra fotografi! Han var inne i den miljö han fotograferade, han förstod vad det handlade om, han var delaktig, han utsatte sig!
Det mesta jag tycker mig se idag är bilder tagna på håll, utanför!
Vad jag kommer ihåg så va det Lars Epstein som skrev i DN om utställningen, och så gick vi dit och tittade! Efter att vi sett bilderna så tog jag kontakt med John och frågade om han ville visa sina bilder på Gnesta-Planket och sedan va John Arthur med oss flera gånger på planket! Stockholm stad köpte in flera bilder av John Arthur till sina samlingar!
/B
Ps. Och du kan det där med svartvitt Affe! Intressant att följa de olika sätten att visa en bild, trots motivet! ;)
Svar från alf109 2024-05-17 16:48
Tack ska du ha Bengan.
En stark utställning från verkligheten var det!
Lite kul detta att laborera med olika konverteringar tycker jag.
/Affe
Det är intressant att titt på olika avvägningar av gråskala och svärta.
Ändå tycker jag att "profiler" i all ära - men allt detta kan åstadkommas i ett äldre bildbehandlingsprogram med JPEG som utgångspunkt - om man vet vad "spakar och knappar" betyder vill säga. Rent spontant verkar den metoden mer sensitiv... :-)
Svar från alf109 2024-05-17 16:58
Jag föredrar att alltid jobba med raw-filer, ungefär som jag föredrar negativen. Visst kan man fixa det mesta i bildbehandlingsprogrammet om man har kvar färginformationen eftersom man använder den till att få till gråskalan som man vill ha den. Fördelen med en plugg som Silver Efex är att det är helt anpassat för just svartvitkonvertering och vill man så kan man göra allt helt manuellt även där. Men det man gjort är att analysera de olika filmerna så man får gråskalor och kontrast osv. satta som den valda filmen fungerar. Sedan kan man utgå från detta och jobba vidare med alla parametrar och kurvor som man själv vill. Dessutom finns en ganska unik funktion som heter kontrollpunkter där man kan jobba med delar av bilden och just den funktionen är faktiskt unik i hur den fungerar. Du får testa själv, går att hämta för gratis testning om du vill och programmet fungerar även som fristående.
/Affe
Erik Madsen 2024-05-17 22:40
Alf - det med kontrollpunktsfunktion finns också i några av de andra i original-NIK-paketet som jag köpte för många år sedan. Till exempel Collor Efex och Viveza. Där följde ett program med min Nikon D300, där även kontrollpunktsfunktionen ingick. Programmet kom gratis med de första 300 st. D300-kameror som såldes i DK.
Vänliga hälsningar. Erik.
Hej Alf.
Jag har varit där med Silveren. Det var med min Nikon D700 och sedan med min Sony a6000. Efter mitt köp av Fuji blev det något helt annat, vilket inte har med det ena eller andra arbetssättet att göra. För mig handlar det om att ta vara på de möjligheter som Fujis folk har gett sina kunder. Samtidigt som jpg-filerna har blivit betydligt bättre än vad de är med mina andra kameror och det finns även bättre processor i Fujien. Jag tycker att det vore dumt om man/jag inte försöker använda deras simuleringar som de har lagt ner mycket tid och tester på att ta fram. Det passar förresten min stil, vilket påminner mig om hur jag fotograferade diabilder. Diretkt i kameran :-) Idag har jag dock fördelen att jag kan justera highligt, skugga, kontrast och WB i kameran !
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det finns jo också några medarbetare som har gjort simuleringarna i Silver Efex, som man kan fortsätta jobba med och det är bra. Men vel egentligen samma sak ?
Svar från alf109 2024-05-17 17:07
Har själv kört Fuji x100 i olika varianter och jag körde uteslutande X-T4 från 2020 fram till 2023 så jag är bekant med alla deras filmvarianter, inställningar och jpg-möjligheter. Men jag föredrar att plåta raw och göra konverteringarna i datorn.
/Affe
Erik Madsen 2024-05-17 22:30
Det är okej med mig.
Man gör det som passar oss/dig/mig bäst på dagen.
Vänliga hälsningar. Erik.